peres képviselet

m_logo

A képviselet lényege, hogy az eljárásban a képviselt fél helyett, annak nevében a képviselő cselekszik. A jogi képviselő, meghatalmazás útján eljár a felek helyett a bírósági eljárásokban, beadványokat készít, kapcsolatot tart az ellenérdekű féllel, annak képviselőjével, megjelenik a tárgyalásokon, ott nyilatkozatot tesz.

Az új polgári perrendtartásról szóló törvény nagyon fontos változásokat hozott a kötelező jogi képviselet területén.

A 2018. január 1. után induló polgári ügyek esetén, a törvényszéken induló perekben első- és másodfokon is kötelező a jogi képviselet mindkét félnek. Ebből következőleg az, aki jogi képviselet nélkül kíván eljárni nyilatkozatait, eljárási cselekményeit a bíróság nem veheti figyelembe. A kötelező jogi képviselet alóli kivételeket mind a perjogi kódexünk, mind pedig egyéb törvényeink is tartalmazhatnak.

A járásbírósági és munkaügyi perekben nem kötelező a jogi képviselet egyik félnek sem, ugyanakkor jogi képviselő meghatalmazására ezekben az ügyekben is lehetősége van a feleknek. Ilyen esetekben érdemes azonban megfontolni ügyvéd igénybevételét a hatékonyabb igényérvényesítés érdekében. A jogi képviseletet az a jogalkotói szándék indokolja, hogy a hatékony és a felek érdekeinek leginkább megfelelő és eredményes pervitel elsősorban úgy érhető el, ha a feleket jogi szaktudással rendelkező személy segíti, képviseli. Álláspontunk szerint az eljárások ésszerű befejezését is eredményezi, ha az eljárás során jogi képviselőt vesznek igénybe a felek.

A 2018. január 1-től hatályos Közigazgatási perrendtartás a közigazgatási perek szabályaiban is jelentős változásokat hozott és a közigazgatási perek köre számottevően kibővült. Az eljárás megindítására szolgáló keresetlevelet – főszabály szerint – az elsőfokon eljárt közigazgatási szervnél kell előterjeszteni, azonban vannak olyan perek, ahol a keresetlevelet közvetlenül a bíróságra kell benyújtania. Az új jogszabály a hatásköri szabályok területén is jelentős módosításokat végzett, így már elsőfokon nem csak a közigazgatási és munkaügyi bíróságok járnak el, hanem bizonyos esetekben a Fővárosi Törvényszék. Az illetékesség szabályai is jelentősen megváltoztak.

A közigazgatási ügyekben a keresetlevél benyújtásakor fokozott odafigyelést igényelnek a megváltozott jogszabályi rendelkezések, ebből következőleg a jogi képviselő nélkül eljáró jogkeresők sok esetben nehézségekbe ütközhetnek, ezért tanácsolt a közigazgatási eljárásokban a jogi képviselő igénybevétele annak ellenére, hogy azt a közigazgatási perekben a törvényszék és a Kúria előtt teszi kötelezővé a jogalkotó.

 


Lépjen kapcsolatba velünk most!

m-ikon

Az Iroda Debrecen jól megközelíthető, egyik legfrekventáltabb részén található. Ügyfelei és vendégei számára az épület udvarán díjmentes parkolási lehetőséget biztosít.


Tel: 06 52 216 743          E-mail: iroda@mtugyved.hu       

Címünk: 4028 Debrecen, Simonyi út 29. I/2.  

Nyitvatartás: Hétfőtől - csütörtökig 8-17.00 ig, pénteken 8-14.30 ig. 


Keressen minket bizalommal, szívesen állunk rendelkezésére, hogy megoldjuk a felmerült jogi problémákat.

A honlapot a Debreceni Ügyvédi Kamarába bejegyzett Dr. Maczkó Tibor Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján megtalálhatóak.
© 2019-2024 www.mtugyved.hu | adatkezelési tájékoztató powered by Forweb - Weboldal készítés
Dr. Maczó Tibor ügyvédi iroda magunkról kapcsolat
kiemelt szakterület
adójog
szolgáltatások